Utbildning och erfarenhet

1975 hoppade jag av skolan efter ett år på naturvetenskaplig linje. Jag saknade sammanhang, mening och skapande inslag i undervisningen och längtade efter att jobba praktiskt med mina händer.16 år gammal flyttade jag till Helsingborg, och hade tur som fick prova på alla möjliga sorters jobb; bokbinderibiträde, rospaketerare, guldsmedslärling, köksbiträde, hemtjänstassistent, mätbiträde på arkitektfirma, varvssnickarlärling, hamnarbetare och keramikdekoratör.
Sen började jag längta efter att utbilda mig mer. Och det har jag gjort i omgångar, sedan dess.

1980 - 1981 Ett års studier vid Biskops Arnö folkhögskola, allmän linje, med fördjupning i två stora områden, mat och kläder sett ur ett brett perspekiv.

1983 Ett halvårs kurs i handvävning i Dublin, Irland.

1984 – 1989 Fem års studier vid The National College of Art and Design , Dublin, Irland resulterande i ”Diploma of the National College of Art and Design,
Fashion & Textiles, specialisation Woven Textiles”, second class honours
”Diploma for Art & Design Teachers”, pass with merit.

1991 – 1993 Två års studier på kursen ”Konst och Natur”, Nyköpings folkhögskola. Kursen strävade efter att integrera naturvetenskaplig kunskap med konstnärlig kunskap och visa på konstnärliga uttrycksmöjligheter i olika tekniker och material, såsom akvarell, tempera, olja, grafik, skulptur, sgraffito och mosaik.

1993 1–veckas kurs i Levande Verkstadspedagogik, Sthlms folkhögskola, Långbro.

1993 Röstbefrielseverkstad ; helgkurs för Eva Lagerheim

1994 – 1995 5 poängs kurs i Vetenskaplig illustrationsteknik, Högskolan Trollhättan Uddevalla i samverkan med Tjärnö marinbiologiska laboratorium och Gerlesborgskolan. Huvudansvarig kursledare: Tomas Cedhagen.

1994 – 1995 10 poängs kurs i Humanekologi: orienteringskurs, Göteborgs universitet.

1997 10 poängs kurs i Konstpedagogik, Konstfack, Stockholm.

1998 10 poängs kurs i Marinbiologi: orienteringskurs, Göteborgs universitet.

Efter 1995 Kortare kurser i måleri för Channa Bankier, Mårten Glaumann, Bo Wetteryd, Birgitta Alm och Hasse Karlsson.

Efter 1998 Kortare kurser i berättande för Ulf Ärnström, Eva Löfman, Katy Cawkwell, Heather Forest, Karin Ferry, Mats Rehnman, Bantu Mwaura, Ola Henricsson och Kate Corkery.

2008 – 2009 5 veckors kurs i ”Berättande som läkande kraft” för Ingerlise Oelrich, Järna.

Efter 2008 Helgkurs i bilderboksanalys och skapande med Ulla Rhedin
Kvällskurser i skrivande för barn och ungdom för Kerstin Lundberg - Hahn

Jag har förstås jobbat också. Först som bildlärare på Irland i ett år, sedan som bildlärare i Norrköping, både på högstadiet, gymnasiet och inom kulturskolan med låg- och mellanstadiet. Ett roligt kortare jobb var som museipedagog på Norrköpings färgerimuseum 1993.
Genom Folkuniversitet, SV och ABF har jag hållit i konstkurser (tex. måla akvarell, teckna kroki)för vuxna, vuxna och barn tillsammans, och för utvecklingsstörda barn.
Under 90-talets somrar arbetade jag i Andenes, Norge. Först med att bygga utställningar om valar och om natur och kultur knutet till platsen, sedan som guide på de valsafariturer som Andenes Hvalsafaricenter stod för.

1998 flyttade jag till Brännö på västkusten och 1999 startade jag min egen firma, "Annika Rockström Illustrationer". Jag har ordnat kurser i egen regi genom åren, och också gått in och jobbat med bildskapande på bla förskolan Solöga på Styrsö, fritidsgården i Grundsund, gymnasiet i Lysekil, folkhögskolan i Ljungskile och på behandlingshemmet Strandgården i Ljungskile.

Från december 2007 - mars 2008 arbetade jag på halvtid med pedagogisk verksamhet på Nordiska Akvarellmuseet i anslutning till utställningen "Bilden, barnet och berättelsen - om den samtida bilderboken".
Sedan dess har jag börjat vara ute mer på skolbesök, och haft tvådagars skaparverkstäder genom kulturterminen i Göteborg, och även i Lysekils kommun, genom kultursamordnaren där. För Lysekils kommun har jag sedan 2007 tillsammans med Ingrid Sandberg hållit i målarkurser för barn, och i Höstlovsverkstäder.

Till toppen